Varstvo narave - Galerije

Čistilna akcija - Dolina Triglavskih jezer, 20. - 22. junij 2008

Fotografije: Lidija Ramovš, Brane Trobec

V dneh med 20. in 22. junijem 2008 je v Dolini Triglavskih jezer in v okolici Koče pri Triglavskih jezerih potekala čistilna akcija, katere namen je bil urediti okolico koče in pobrati odpadke na planinskih poteh, ki so jih neskrbni obiskovalci gora pustili tam skozi pretekle sezone. Pri čiščenju je sodelovalo osebje postojanke (oskrbnik Herman Uranič) in prostovoljci, člani našega društva in drugi ljubitelji gora. Skupaj je sodelovalo okoli 25 prostovoljcev.

Delovna akcija se je začela v petek zvečer, ko so pomagali osebju pri pripravi koče na začetek sezone - na teraso pri koči so postavili klopi in mize ter odstranili zimsko zaščito sončnih celic. Naslednji dan so se v "enotnih uniformah" (dar sponzorja) in z vrečami odpravili na planinske poti, ki vodijo do te priljubljene planinske postojanke, ki letno beleži preko 8000 nočitev. Razdelili so se v več skupin in tako očistili pot Savica - Koča pri Triglavskih jezerih - Prehodavci, okolico Dvojnega jezera, pot proti Ovčariji, Lopučnici in v smeri Lepega Špičja. Na samih poteh niti ni bilo veliko smeti, za in pod bližnjimi skalami pa so odkrili veliko odpadkov. Bolj ko so se vreče polnile, težje je postajalo delo. Ob koncu akcije je vsak nabral po dve polni 30 l vreči. Bolečino rok pa je odtehtalo čudovito vreme, cvetoča narava, pozdravi svizcev in večerno druženje v koči. Zbrane odpadke bodo s helikopterjem prepeljali na deponijo v dolino.

Vse obiskovalce naprošamo, da spoštujejo naravo in delo teh ljudi ter odpadke, ki nastajajo pri obisku gora odnašajo s seboj v dolino. Vsem prostovoljcem, ljubiteljem gora in osebju se za izkazano dobro voljo in trud najlepše zahvaljujemo!

Zapisal Edo Grabrijan