Planinsko društvo - Galerije

Prenovljen Dom na Komni, slovesnost 28. maja 2005

Fotografije so prispevali: Jure Senegačnik, Andrej Umek, Edo Grabrijan

Slovesnost ob otvoritvi prenovljenega Doma na Komni, 28. maja 2005

Eno večjih in najbolj obiskanih planinskih postojank pri nas, Dom na Komni, smo po dobrem letu dni obnove ponovno odprli 28. maja 2005. Na slovesnosti je bilo okoli sto petdeset gostov, med njimi predstavniki izvajalcev obnove in inštitucij, ki so finančno podprle to 220 milijonov tolarjev vredno naložbo. Naložbo sta finančno podprla Ministrstvo za okolje in prostor RS ter Fundacija za financiranje športnih organizacij v RS.

Tomaž Willenpart, predsednik Planinskega društva Ljubljana-Matica, ki oskrbuje in je lastnik doma, se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pripomogli k novi podobi doma. Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je poudaril vlogo države in njeno podporo pri prenovi in ekološki sanaciji planinskih postojank, pomočnik direktorja Triglavskega narodnega parka Martin Šolar pa je izpostavil pomen izgradnje čistilne naprave, z željo po podobnem trendu sanacije postojank v visokogorju Julijskih Alp.

Slavnostni trak so prerezali predsednik društva Tomaž Willenpart, predstavnik državne tehnične pisarne Bovec-Kobarid, Stanislav Beguš in predstavnik Fundacije za financiranje športnih organizacij, Franci Ekar.

Ob začetku sanacije Doma na Komni se je izkazalo, da so popotresne poškodbe večje kot je bilo prvotno predvideno. V letih 2003 in 2004 smo zgradili nov pomožni gospodarski objekt in čistilno napravo. V samem Domu na Komni so opravili vsa injektiranja in potrebno učvrstitev zidov, obnovljeni so bili vsi dimniki, zamenjana vsa okna in fasada ter vse strojne, vodovodne in elektro inštalacije. V letu 2005 so bila opravljena še vsa notranja dela (polaganje podov, beljenje, keramika, oprema jedilnice in sob, ureditev okolice).

V pomožnem gospodarskem objektu je opremljena učilnica s prostorom za 30 oseb, namenjena tako šolskim skupinam kot skupinam za izvajanje gorniških, alpinističnih, turnosmučarskih in drugih tečajev. Dom ima 84 ležišč v dvoposteljnih in štiriposteljnih sobah in na skupnih ležiščih ter 24 postelj v pomožnem objektu.

Otvoritveno slovesnost je povezoval Blaž Lesnik z Radia Ognjišče, spremljale pa so jo melodije harmonikaša Mihe Debevca in pesmi Zasavskih fantov. Družabni dogodek se je nadaljeval ob kosilu, najvztrajnejši pa so obiskali okoliške planine in gore, ki so vabile s soncem pozno pomladanskega dne.