Planinsko društvo - Koče

Koče


Dom na Komni, 1520 m

Gorski predel: Julijske Alpe
Oskrbnik: Mateja Zupan
Telefon koče: 040 620 784
E-pošta: komna@pd-ljmatica.si
Stanje: odprt
Kategorija: 1
Ležišča: V sobah - 74
Skupna - 34
Zimska - 0
Sedeži v jedilnici: 90
Cenik: dokument PDF - cenik

Opis postojanke:

Koča je stalno odprta.
 
Naslov: Ukanc 147, 4265 Bohinjsko jezero

Dom stoji na razglednem vzhodnem robu planote Komne, ki se strmo dviga nad zatrepom Bohinjske doline pri Savici. Dom je zgradilo SPD in ga odprlo 19. julija 1936. Dom je poleti 1941 pogorel. Po osvoboditvi ga je PD Ljubljana-matica obnovilo, otvoritev je bila 11. julija 1948. Leta 1948 so iz doline potegnili električni daljnovod. Dom so temeljito prenovili leta 1952. Leta 1955 so vzpostavili brezžično radijsko telefonsko zvezo s ptt omrežjem, leta 1964 pa so zgradili tovorno žičnico. Dom so postopoma posodabljali, uredili centralno ogrevanje, povečali vodne rezervoarje, izboljšali opremljenost in poskrbeli za večjo udobnost gostov. V letih 2004 in 2005 je PD Ljubljana-matica dom povsem prenovila. Dom je stalno odprt. V gostinskem prostoru je 90 sedežev, točilni pult; v 21 sobah je 70 postelj, skupno ležišče ima 10 ležišč, 2 sobi sta dvoposteljni z umivalnikom; WC, umivalnice z mrzlo vodo v pritličju in nadstropjih (količina vode je omejena), centralno ogrevanje, voda kapnica, elektrika, telefon, žičnica. Dom ima tudi objekt z učilnico, kjer je 24 ležišč (4 v dveh sobah in 20 na skupnem ležišču).

Razgled:
Na vzhodu leži kot na dlani Bohinjsko jezero z Rudnico na vzhodni strani jezera, Pokljuko na levi in Jelovico na desni strani doline; na južni strani se vleče greben Spodnjih Bohinjskih gora, ki ga vidimo od Črne prsti prek Rodice, Šije, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Tolminskega Kuka ter Mahavščka (Velikega Bogatina) in Bogatina, ki pa sta že zahodno od doma; nad Bohinjskim jezerom se dviga v smeri proti Šiji Rjava skala s Ski hotelom na Voglu; bližnji pogled se v smeri proti Tolminskemu Kuku in Bogatinu ustavi na valoviti planoti Spodnje Komne; na zahodni strani seže pogled čez zgornji del Spodnje Komne in planino Na Kraju do prevala Vratca (Bogatinsko sedlo) in na Srednji vrh iz masiva Lanževice; na severu so nad vzhodnim delom Lepe Komne vrhovi v spodnjem delu grebena, ki se dviga na zahodni strani Doline Triglavskih jezer, desno pa Velika in Mala Tičarica iz grebena na vzhodni strani doline, zraven pa se kaže vrh Triglava.

Dostop:
  • Avto, avtobus: lokalna cesta iz Ukanca do parkirnega prostora v bližini Koče pri Savici 3km. AP Savica in Zlatorog v Bohinju (do Bohinjske Bistrice tudi z vlakom, naprej avtobus) ter Soča v Trenti: od AP Savica pri Koči pri Savici 2h30, od hotela Zlatorog 45 minut več, prtljago lahko prepeljemo z žičnico; iz Soče po dolini Vrsnik do planine Za Skalo in prek Oslove škrbine 6h.
Zanimivejše ture:
Bogatin (1977 m) čez Vratca 2h; Mahavšček (2008 m) čez Vratca 2h30, ali čez planino Govnjač in Vrh Škrli 2h30; Lanževica (2003 m) 2h15; Črno jezero (1310 m) 1h15.

Prehodi do drugih postojank:

Knjiga pohval in pritožb - Dodaj komentar
Knjiga pohval in pritožb je namenjena obiskovalcem koč. Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o delovanju in ponudbi posamezne planinske koče. Z veseljem pa sprejemamo vaše predloge za izboljšave.
Captcha
matevz, 23.07.2018
Oskrbnica Mateja je super, enako velja za celotno ekipo. Nimam ene pritožbe, same pohvale. Take postrežbe in gostoljubja si deležen malo kje.
marjan,junij.2017, 16.06.2017
Komna-krasna narava,izhodišče za različne ture,super urejen dom,super osebje. Lep pozdrav Mateji,Vidi,Bernardi,Lubotu
andrej miklavčič, 16.04.2017
v mesecu februarju sem bil z v vasem domu. moram pohvaliti celotno osebje posebno pa še oskrbnika Hermana,ki nas je stregel kot bbi bili kralji,da ne izpostavim celo,da nam je prinesel copate iz sušilnice. takih oskrbnikov je zelo malo. hvala še enkrat za vse.ANDREJ
Nadja Uršič, 07.02.2017
S kolegi iz PD Iskra Ljubljana smo na Komni pripravili usposabljanje za gibanje v zimskih razmerah. Izbrali smo odličen termin in pravo lokacijo. Koča nudi vse udobje, ki ga v zimskih razmerah potrebujemo, oskrbniška ekipa pa je kooperativna preko vseh pričakovanj....Moj poklon oskrbnici Mateji in kuharici Vidi. Bilo je čarobno lepo, kljub dežju, snegu, vetru, multimedijska oprema je funkcionirala, peč je bila naložena, dišalo je po prijaznosti...kot, da bi prišli domov. Hvala. Pridemo spet.
Balazs, 18.10.2016
hello! we would like to stay in Dom na Komni for 2 days end of October, but we cannot reach you, neither by email nor by phone call (no reply to our email in the last 10 days as well as no connection on the phone). Anyone any idea, how to contact them? thank you! Balazs from Hungary
<<123>>