Planinsko društvo - Koče

Koče


Dom v Kamniški Bistrici, 600 m

Gorski predel: Kamniške in Savinjske Alpe
Oskrbnik: Sebastian Peklaj
Telefon koče: (01) 832 55 44, (040) 620 787, fax (01) 832 73 40
E-pošta: kambistrica@pd-ljmatica.si
Stanje: odprt pet-ned
Kategorija: 2
Ležišča: V sobah - 36
Skupna - 9
Zimska - 0
Sedeži v jedilnici: 100
Cenik: dokument PDF - cenik

Opis postojanke:

Izven sezone (oktober - april) odprto ob koncu tedna:
  • PET: 10 - 20 h
  • SOB, NED: 8 - 20 h

Delovni čas v poletni sezoni:

  • PON - SOB: 8 - 21 h
  • NED: 8 - 20 h

Delovni čas od sredine aprila do sredine junija in septembra:

  • PON: zaprto
  • TOR - NED: 9 - 20 h

Naslov: Kamniška Bistrica 9, 1242 Stahovica

Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prvo planinsko kočo je uredilo SPD v nekdanji Turistovski koči, ki jo je prevzelo od Meščanske Korporacije Kamniška; odprli so jo 23. maja 1909. Po 1. svetovni vojni je SPD postojanko temeljito obnovilo in povečalo, zunanjost pa opremilo z elementi alpske arhitekture; delo so končali leta 1928, nov dom pa so slovesno odprli 5. maja 1929. Leta 1928 so zraven doma zgradili tudi depandanso s pokrito teraso. Zunanjost doma in depandanse je ohranjena do danes. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-matica, ki ga je večkrat obnavljalo, preurejalo in posodabljalo. Zadnjo pomembnejšo adaptacijo so opravili leta 1982, ko so uredili in posodobili gostinske, kuhinjske in sanitarne prostore. Dom je odprt stalno, razen v ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; na pokriti terasi in pri mizah ob domu je 206 sedežev; v 11 sobah je 36 postelj; WC, umivalnice in kopalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon. Vir: Vodnik po planinskih kočah v Sloveniji / Jože Dobnik

Razgled:
Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se med ozkima dolinama Sedelščka in Kamniške Bele pno južna pobočja Rigeljca in Mešenika; na jugovzhodu se spuščajo v dolino zahodna pobočja Velike planine; na jugu zakrivajo širši razgled vzhodna pobočja Mokrice iz skupine Krvavca; na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena; najlepši pa je pogled proti severozahodu na osrčje Kamniških Alp, kjer se za visokim robom Velikih Podov kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca; na severni strani doline se dviga južno ostenje Brane.

Dostop:
  • Avto, avtobus: asfaltna lokalna cesta iz Stahovice do doma 8km. AP Kamniška Bistrica, Kamnik, Stahovica: AP v Kamniški Bistrici je pri domu; iz Kamnika po Koželjevi poti, ki pelje do mostu v Stranjah po levem, potem pa po desnem bregu Bistrice 3h30; iz Stahovice po Koželjevi poti ob Bistrici 2h30; pot ob Bistrici od Stahovice do doma je izredno lepa in zanimiva.
Zanimivejše ture:
Vzponi na vrhove so navedeni pri Cojzovi in Kamniški koči ter pri Kocbekovem domu na Korošici; vintgar Predoselj z naravnim mostom prek Kamniške Bistrice 20 minut; ledeniški balvan Žagana peč (780 m) 45 minut; spominski park ponesrečenim v Kamniških in Savinjskih Alpah 20 minut.

Prehodi do drugih postojank:

Knjiga pohval in pritožb - Dodaj komentar
Knjiga pohval in pritožb je namenjena obiskovalcem koč. Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o delovanju in ponudbi posamezne planinske koče. Z veseljem pa sprejemamo vaše predloge za izboljšave.
Captcha
Jana, 23.11.2019
V septembru sem tu praznovala rojstni dan, kar mi je skrbnik Sebastjan obljubljal se je zdelo kar malo neverjetno za kočo... Vendar je bilo na koncu vse tako in še boljše: hrana odlična, postrežba super in cena super. Najboljše pa: gobova juha, panacotta, kračice... Še domači ledeni čaj je super... Zelo priporočam in upam da ostane Sebastjan še dolgo skrbnik.
Janez, 13.10.2019
Ne vem zakaj mi je komentar izbrisalo, bom še enkrat naložil. Včeraj smo šli z družino na Brano. Popoldne smo si ob povratku zaželeli nekaj pojesti in popiti v domu. Katastrofa !!! Vse mize zunaj in znotraj so bile ob 17.uri polne - pa ne gostov ampak ostankov hrane, krožniki, steklenice,...svinjarija. Polnih je bilo recimo petina miz. Natakar nas niti pogledati ni hotel, ko smo trikrat poiskusili kaj naročiti. Ko smo se odločili, da bomo pač odšli, je žena z otroki odšla notr le poštemplat planinske dnevnike. Edinega ( verjetno je problem tukaj ?!? ) natakarja je želela še enkrat vprašati za naročilo, a ji je nejevoljno ( in zelo utrujeno ) odvrnil, da si bo sedaj vzel 15 minutni odmor. Začudeni ( prelepa beseda ) smo zapustili dom in Bistrico. Zelo razočarani.
Lojz, 28.08.2019
Po objavljenem ceniku, ki velja od od 1.5.2019 naj bi bilo nefiltrirano pivo 3 EVR, kar pa niti slučajno ne drži. Nefiltrirano pivo zaračunavajo po 3,5 EVR.
Robi, 06.05.2019
Po dolgih letih smo 1.5. z družino obiskal dom v Kamniški Bistrici in naleteli na zelo prijetno presenečenje, živo glasno, dobro hrano in odlično postrežbo, ki je v preteklosti ni bilo. Pohvale ekipi. Lahko je zgled vsem kočam v Sloveniji.
Dušica, 25.05.2018
Lepo majsko nedeljo sem se z družino ustavila v koči, kjer smo si privoščili odličen jabolčni zavitek in kavo. Postregel nas je prijazen mladenič. Še bomo prišli!
<<12>>