Planinsko društvo - Novice

Podoba Triglava na vsakih 10 minut, nova spletna kamera

Objavljeno: 2.1.2015, zadnja sprememba 22.1.2015 ob 12:18 Št. ogledov: 9294
Projekt spremljanja Triglavskega ledenika, kamera Kredarica
Projekt spremljanja Triglavskega ledenika, kamera Kredarica
Projekt spremljanja Triglavskega ledenika, kamera Kredarica

Spoštovani člani, ljubitelji gorskega sveta in drugi uporabniki višinskih kamer,

z letom 2015 lahko po več kot poldrugo leto trajajočem preizkusnem obdobju javno spremljate edino aktualno spletno podobo Triglava in (nekdanjega) ledenika po njim. Projekt spremljanja Triglavskega ledenika vodi Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, ki je tudi zaslužen za omenjeno pridobitev.

Planinsko društvo Ljubljana-Matica omogoča fizično gostovanje kamere na prizidku Triglavskega doma na Kredarici (2515 m) in tako sodeluje v projektu.

Spletna kamera je del projekta opazovanja Triglavskega ledenika in je pritrjena na prizidek Triglavskega doma na Kredarici. Zorni kot pogleda omogoča, poleg razgleda na ožje območje Triglavskega ledenika, tudi pogled od vzhoda proti vrhu Triglava (2864 m) in na bližnjo Glavo (2426 m), severno pod najvišjim slovenskim vrhom.

Spremljanje Triglavskega ledenika, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU

V nočnem času se fotografij ne beleži, poleg zadnje razpoložljive, ki se naloži ob obisku spletišča (slike se praviloma osvežujejo na vsakih 10 minut) je na voljo tudi arhiv slik, ki je v postopku dopolnjevanja. To pomeni, da si boste sčasoma lahko ogledali še več slik. Delovanje kamere je lahko občasno moteno. Katerokoli sliko naložite, je na njenemu spodnjemu robu vedno zapisan datum in čas posnetka po krajevnem času ter časovni pas. Na to bodite še posebej pozorni v primeru spremljanja trenutnih vremenskih/snežnih/svetlobnih razmer.

Komentarji - Dodaj komentar