Planinsko društvo - Novice

Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu

Objavljeno: 16.9.2015 Št. ogledov: 975

Objavljamo zanimivost v posredni povezavi z našo dejavnostjo.

8. 8. 2015 je bilo objavljeno poročilo nemškega Greenpeacea, ki razkriva, da so obstojne in nevarne kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji opreme za aktivnosti na prostem, svoj pečat pustile tudi v najodročnejših in na videz nedotaknjenih krajih na Zemlji.

V okviru poročila »Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe« (»Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu«) je osem Greenpeaceovih odprav preiskovalo oddaljena gorovja in jezera na treh celinah. V Čilu, na Kitajskem, v Italiji, v treh skandinavskih državah, v Rusiji, na Slovaškem, v Švici in v Turčiji so vzeli vzorce vode in snega ter jih analizirali glede vsebnosti nevarnih per- in polifluoriranih kemikalij (PFC-jev).

Sledi PFC-jev smo našli v vzorcih snega z vseh področij, ki so jih obiskale Greenpeaceove ekipe. Dejstvo, da so te trdovratne in nevarne kemikalije že dosegle tudi najbolj odročne in neokrnjene predele sveta, je izjemno zaskrbljujoče. Najvišje koncentracije kemikalij so našli v vzorcih iz Alp (Švica), Visokih Tater (Slovaška) in Apeninov (Italija). Ugotovljene koncentracije so primerljive s tistimi iz raziskav, ki so analizirale površinski sneg v tibetanskem gorovju in na Antarktiki. Vsi vzorci so vsebovali tudi t. i. kratkoverižne PFC-je, za katere proizvajalci trdijo, da so neškodljivi in jih vse pogosteje uporabljajo namesto dolgoverižnih PFC-jev.

Celotno poročilo »Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe« (»Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu«), sicer v angleščini, in tudi povezetek najdete tukaj: http://www.greenpeace.org/slovenia/si/Medijsko-sredisce/informativna-gradiva/Stopinje-v-snegu/

Oglejte si kratek posnetek »The Great contaminated outdoors« o osmih odpravah, ki so po vsem svetu iskale PFC-je: https://vimeo.com/139180272


Komentarji - Dodaj komentar